#DEEL3: Wat weet jij van wijn?

Hoewel de meeste wijn gedronken worden tijdens feesten en partijen, kan het echt geen kwaad om door de weeks met je partner een lekker wijntje te nuttigen. Wijn heeft namelijk ook een positieve invloed op jouw lichaam & geest! Maar… Drink met mate! 

1. TWEE OF MEER GLAZEN RODE WIJN PER DAG EEN FLINKE HOEVEELHEID LOOPNEUZEN KUNNEN BESPAREN?
Wie twee of meer glazen rode wijn per dag drinkt, zou volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health bijna de helft minder verkoudheden te verduren krijgen. Tannine in rode wijn heeft hierbij een ondersteunende functie. De in de wijn aanwezige alcohol heeft een bloed verdunnende werking waardoor een betere doorbloeding van alle organen (ook hersenen en geslachtsorganen), zorg draagt voor een betere stofwisseling wat op haar beurt zorgt voor lichamelijk en psychisch welzijn.

Rode wijn verhoogt ook de goede cholesterol (HDL) en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen de oxidatie van LDL-cholesterol afremmen. Ideale wijnen hiervoor zijn wijnen op basis van Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot.

2. WIJN VERGEETACHTIGHEID VERMINDERD?
Wijn helpt je geheugen vooruit. Omdat het bloedklonters en aderinfecties voorkomt, twee aandoeningen die vaak gelinkt worden aan geheugenverlies. Het ontspannende effect van de wijn kan er ook iets mee te maken hebben.

3. EEN GLAS WIJN JE GEWICHT OP PEIL HOUDT?
Wie dagelijks wijn drinkt, heeft minder gewichtsproblemen. Alcohol zou de verbranding van calorieën stimuleren, gedurende 90 minuten na een glas. Matiging is wel van belang.

4. WIJN DE WEERSTAND VERSTERKT? 
Een glas wijn per dag vermindert de kans op infecties met een bacterie met 11 procent, waardoor maag- en darmkanker minder voorkomen. Ook beschermt het tegen voedselvergiftiging.

wijnweetjes

5. JE BOTTEN BESCHERMD WORDEN DOOR WIJN? 
Matige drinkers hebben een hogere botmassa dan mensen die geen alcohol drinken. De alcohol zou het oestrogeenniveau de hoogte in sturen, wat de afbraak van de botten vertraagt.

6. WIJN JE BLOEDSUIKERSPIEGEL OP PEIL HOUDT? 
Voor vrouwen die voor de menopauze staan kunnen één of twee glazen wijn per dag het risico op diabetes fel verminderen.

7. WIJN EVEN GOED VOOR JE HART IS AL VIS? 
Een glas wijn of twee per dag is goed voor je hart, het zorgt zelfs voor meer omega-3 in je bloed dan wanneer je vaak vis eet. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek.
“Mensen die met mate rode wijn drinken, hebben hogere concentraties van omega-3 vetzuren in hun plasma en rode bloedcellen onafhankelijk van de hoeveelheid vis die ze eten”, aldus één van de onderzoekers.

Je vindt omega-3 vetzuren in vette vissen als zalm en makreel, deze stof is goed voor je hart. De resultaten verklaren waarom rode wijn helpt hartziekten te voorkomen. Het onderzoek bewees namelijk dat kleine hoeveelheden wijn de omzetting verandert van omega-3 vetzuren in je lichaam.

Bron: Exclusvin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *