#DEEL2: Wat weet jij van wijn?

Je bestelt een fles wijn in een restaurant, maar bent er eigenlijk niet echt over te spreken. Wat doe je dan? Wanneer stuur je hem terug en wanneer neem je een kwalitief mindere wijn voor lief? Vinologe Jacqueline Niesten vertelt het jullie.

TOP 3 FOUTEN IN WIJN
1. Kurk
Nee, dat zijn geen stukjes kurk in je wijnglas, maar dit is een besmetting van de wijn met TCA (trichloroanisole). Je kunt dit herkennen als je wijn ruikt of smaakt naar schimmel, nat karton, ofwel: gewoon muf. Deze fout is vooral te ruiken als je de wijn nog niet hebt rondgedraaid (=gewalst) in je glas.

2. Te veel zwavel (sulfiet)
Als de wijn ruikt naar een afgestoken lucifer of een rot ei zit er te veel zwavel in en kun je hem zeker terugsturen.

wijnweetjes

3. Oxidatie
Als de wijn te oud is of teveel met de buitenlucht in aanraking is geweest tijdens het productieproces, kan de wijn oxideren. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook als ijzer roest.

Witte wijn wordt dan bruinig of diepgeel en rode wijn juist vaal bleekbruin, hierdoor verliest de wijn zijn frisheid. Let er dus op dat je witte wijn zo jong mogelijk drinkt, tenzij het een wijn is die juist goed kan rijpen (bv. goede Bourgognes). Zelf ben ik heel gevoelig voor de oxidatie smaak, dus als ze wijn per glas serveren en de fles staat al te lang open, dan stuur ik het glas terug.

Kortom, deze fouten kun je herkennen zónder dat je de specifieke wijn moet kennen. Overigens verschilt het per persoon welke fout je makkelijk herkent. De een is gevoeliger voor oxidatie, terwijl de ander juist kurk heel goed kan herkennen.

DIKKE PECH?
Stel dat je de wijn niet lekker vindt, dan is dat helaas je eigen risico. Maar ik zou wél altijd even overleggen met de ober. Misschien kan hij de fles makkelijk per glas verkopen aan andere gasten en kun jij een andere wijn kiezen.

Als de wijn te warm of te koud is, kun je dit ook zeker even melden. Bij te warme wijn kan de ober helpen om deze snel te laten koelen en bij een te koude wijn laat je de fles op tafel op temperatuur komen.

Bron: Vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *