Lekker Bio

De fundamentele redenen voor het maken van biologische wijn: Wijnboeren die biologische wijn produceren gebruiken druiven die worden geteeld zonder allerlei chemicaliën.

Dit geldt voor meststoffen, onkruidverdelgers, insecticiden, schimmelwerende middelen en andere middelen die het milieu, mens en dier schade toe zouden kunnen brengen. De biologische wijnboer gebruikt sulfiet en koper, maar geen andere chemische producten en deze gebruikt alleen natuurlijke bemesting.

Parra Jiménez
De wijnen zijn afkomstig van een biologisch en traditioneel werkende familie: Parra Jiménez. Op de Spaanse hoogvlakte in La Mancha produceren drie broers, samen met wijnmaker Diego Fernandez Pons, de lekkerste biologische wijn.

Het familie wijnhuis Parra Jiménez bevindt zich in Las Mesas, in het zuidwesten van de provincie Cuenca. Op gepassioneerde wijze produceren de drie broers, Francisco, Javier en Luis, samen met de wijnmaker wijnen van hoge kwaliteiten. In 1993 besloten zij biologische landbouw methoden toe te passen, wat in die tijd zeer ongebruikelijk was in La Mancha. In 1996 was de eerste officiële biologische oogst een feit.

La macha_druiven_teelt

Castilla-La Mancha
Het gebied strekt zich uit over de hele zuidelijke helft van Spanje’s Centrale Meseta. het is 80 duizend km2 groot en bevat vijf provincies. Castilla-La Mancha produceert 50% van de totale Spaanse wijnproductie (18 miljoen hl).

Castilla-La Mancha wordt begrensd door bergen en rivieren. In het noorden vormt de Taag (El Tajo een natuurlijke grens met Madrid. In het noordoosten is de vlakte begrensd door Sierra de Cuenca. Deze hoogvlakte is echter zo groot dat zelfs deze natuurlijke beschermpunten de wind niet kunnen tegenhouden. De bekende windmolens van La Mancha zijn hier het bewijs van. De winters zijn hier ijskoud en de zomers bloedheet.

Ontwikkeling
De keuze van de druivenrassen, klimatologische omstandigheden, maar ook de aard van de bodem hebben invloed op het uiteindelijke resultaat van de wijn. Elk druivenras heeft zijn kwaliteiten en gecombineerd met anderen, kan hiermee evenwicht en harmonie gecreëerd worden.

Tempranillo
In de rode wijnen biedt de Tempranillo druif een diepe kleur, weinig alcohol en kan lang bewaard worden zonder veel kleur te verliezen. Tempranillo ontleent zijn naam aan temprana, Spaans voor vroeg. Tempranillo staat bekend als een druivenras met een dikke schil dat zorgt voor die diepe kleur. Tempranillo-wijnen zijn niet al te hoog in alcohol (12½ procent is heel normaal) en laag in zuren. Ook zorgt die dikke schil voor de kenmerkende tempranillo-geuren van aardbei, tabak en specerijen. Meer weten over de Tempranillo druif?

Verdejo
De witte wijn wordt gemaakt met de Verdejo druif. Dit is een witte druif van uitstekende kwaliteit, één van de beste witte druivenrassen in Spanje. De Verdejo druif produceert zeer aromatische, zachte wijnen met ‘body’. Het is het belangrijkste druivenras van het wijngebied Rueda. De neus toont uitgesproken aroma’s van grapefruit, citrus, bloesem, mineralen en kruiden. De wijnen van de Verdejo druif vertonen over het algemeen een karakteristieke lichte bittertoon. Meer weten over de Verdejo druif?

Garnacha
De Garnacha druif wordt gebruikt om de rosé van te maken. Garnacha is de
meest aangeplante blauwe druivensoort van Spanje en is een sterke soort voor de productie van rode wijn. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daardoor geschikt voor de productie van rosé. De Garnacha kan goed tegen extreme hitte, rijpt langzaam en is immuun voor allerlei ziektes. De bodem waar deze druif het beste op gedijt, is een arme en droge bodem met veel stenen. De wijnen van de Garnacha druif kenmerken zich door de fruitige, bijna zoete smaak waarin bramen, kersen en peper naar voren komen. Meer weten over de Granacha druif?

EU-Organic-Logo