I Love Beeing

Per verkochte fles wijn gaat er 15 cent naar I Love Beeing, die zich inzet voor de bijenpopulatie. Dit is belangrijk omdat die de afgelopen jaren in alarmerende  mate afneemt. Gewassen zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en ons voedsel dus ook. Zonder bijen geen bloemen, zaden, noten, groente, fruit en dus ook geen wijn!

I Love Beeing is een project dat sinds 2011 zowel bewustwording als positieve actie nastreeft om een beter leefklimaat voor de bij te bewerkstelligen. De online campagne streeft ernaar de Nederlandse bevolking bewust te maken van de noodzaak om de bij te redden. Naast het werken aan bewustwording organiseren ze ook Urban Beekeeping cursussen om het zelf houden van bijen te promoten bij mensen die in de stad wonen. En  natuurlijk zetten ze zich in voor het aanplanten van bijvriendelijke planten, bomen en bloemen.

De urgentie

Bijensterfte neemt wereldwijd nog steeds toe. Een ernstige zaak, want wij zijn voor een groot deel van ons voedsel, zoals, fruit, groenten en noten, afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten. Daarnaast is de bij de grootste aanjager van biodiversiteit. Het is daarom van groot belang dat de bijensterfte teruggedrongen wordt.

Over de oorzaken van de toegenomen bijensterfte zijn wetenschappers het over het algemeen wel eens. De grootste boosdoeners zijn pesticiden (neonicotinoïden), monocultuur en bijbehorende afname in biodiversiteit in de landbouw, ziekten en parasieten in de bijenkasten en last but not least de moderne bijenteelt zelf.

Wil je meer informatie over I Love Beeing of wil jij je ook inzetten voor de bij? Neem dan even een kijkje op ilovebeeing.nl.