Houdbaarheid van wijn

Het is natuurlijk hartstikke zonde om je (half)volle fles wijn weg te gooien. Maar hoe lang is de wijn dan nog lekker te drinken? En is er ook verschil tussen rode, witte en rosé wijn?

Als een fles is geopend, dan ontwikkelt de wijn zich wijn opslagsneller. Dit komt omdat er zuurstof bij de wijn komt. Zuurstof speelt namelijk een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wijn. Als er al wat uit de fles is gedronken, is er meer ruimte voor zuurstof. Als een open fles wijn voor een lange tijd staat, zal de wijn bruin worden en verandert van een heldere wijn naar een troebele wijn. Uiteindelijk zal de wijn ook bederven.

Het verschil tussen rode-, witte- en rosé wijn

Rode wijn is het beste om na opening binnen twee dagen op te drinken. Tenzij de fles rode wijn van een oudere jaargang is dan kun je deze ook na twee dagen nog wel drinken. Rode wijn is ook goed te bewaren in de koelkast. Witte- en rosé wijn kun je iets langer in de koelkast laten staan, maar is wel het lekkerst om binnen drie a vier dagen op te drinken. De kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Het is wel belangrijk om de fles wijn met kurk in de koelkast te zetten.

Hoe kun je voorkomen dat er zuurstof in je wijn komt?

Vacuumpompje: Je kunt een vacuumpompje gebruiken om zuurstof uit de wijnfles te zuigen.  Het is een speciale dop die op je wijnfles kan plaatsen. De zuurstof verdwijnt uit de fles, waardoor de wijn langer goed blijft.

Stikstof gemengd met zuurstof: Er zijn systemen waarmee je stikstof gemengd met zuurstof via een spuitbus die je in je wijnfles kunt spuiten. De stikstof gemengd met zuurstof vult de lege ruimte in de fles en heeft tevens een beschermde werking op de wijn. Stikstof is namelijk zwaarder dan zuurstof. Het vormt daardoor een laagje tussen de wijn en zuurstof. Op deze manier wordt bederf van de wijn tegen gegaan.

bron: Wijnbloggers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *